Unistan - suudan ja saavutan

Tänane päev oli 1.-3. klassidele täitsa teistsugune. Õpilased külastasid erinevaid õpipesasid ja orienteerusid koolimajas, sest täna oli “Rahatarkuse” projektipäev. Lapsed said toimetada nii iseseisvalt, paaristöös kui ka rühmas. Tegutseda sai viies erinevas pesas: sai mängida poodi; joonistada koomiksikonkursile “Raharöövlid”; Nupula pesas pandi proovile kuulamisoskus, tähelepanu ja loogika; liikumist nõudis orienteerumismäng, kus tuli arvutada, internetist infot otsida ning kriitliselt mõelda. Lisaks oma kooli meeskonnale olid oma põneva ja uue mänguga kohale tulnud rõõmsameelsed Ettevõtlusküla juhendajad. Projekt sai teoks tänu Tartu linnavalitsuse õppekava rakendamist toetava projekti rahastusele. #Ettevõtlikkus #Koosontore #Õppidaonlahe

Kui õpilased jäid iseseisva õppimise päevale, siis asusid ka õpetajad usinalt õppima. Nimelt läksid meie õpetajad üle terve Eesti erinevatesse koolidesse, et õppida oma kolleegidelt ja jagada ka oma kogemusi. Õpetajad külastasid 18 kooli, mille seas olid paljud Tartu linna- ja maakonna koolid, aga käidi ka näiteks Tapal, Tallinnas, Põltsamaal, Põlvas. Koolikülastuse eesmärk tulenes kooli arengukavast, mille fookuses on õpioskused, ennastjuhtiv õpilane ja tõenditest lähtuv õpetaja. Teistes koolides nähtu tekitas palju elevust ning soovi jagada oma kogemusi kolleegide ja õpilastega.

Kristjan Jaak Petersoni 222. sünniaastapäeva ja samas ka emakeelepäeva puhul toimus koolis palju põnevat. Hommikut alustas koolipere kooliraadiost emakeelepäeva tervituse kuulamisega. Kolmanda tunni ajal külastas 1. – 6. klassi kirjanik Triinu Laan, kes rääkis väga põnevalt oma kirjutatud raamatutest ning sellest, mis on prototüüp. Õpilased said kuulda ka võro keelt, kuna see on kirjaniku emakeel. Mõned lõpuklassi tüdrukud võtsid koos õpetaja Leeloga osa üle-eestilisest e-etteütluse kirjutamisest. Neljanda tunni ajal panid algklassid proovile oma kuulamisoskuse ning liikumisvõimed, võttes osa muinasjutumängust. Emakeelepäevaks sündis õpilaste sulest paras ports uusi kooliga seotud sõnu, mida kõik saavad uurida 1. korruse seinal. Koostöös raamatukoguga sai pusida ka keelepäeva viktoriini kallal.

6. klassi õpilased võtsid osa Miksteatri haridusprogrammist “See loeb”, mille käigus kohtuti professionaalsete näitlejate Karol Kutseli ja Kaido Rannikuga ning loeti üheskoos katkendit romaanist “Timm Thaler”. Õpilastele jagati rollid, iga osatäitja pidi jälgima lavastuse teksti ja õige koha peal kõva hääle ning selge diktsiooniga oma osa ette lugema. Võimalik, et tänastest lugejatest on keegi peagi ka suurel teatrilaval ja me saame talle minna kaasa elama.

Üheks ööks ei kustutatud koolimajas tulesid, sest pimedas ei näeks ju õppida. Nimelt kogunesid Tartu linna koolide õpilasesinduste liikmed Ilmatsalu kooli, et ühiselt toimetada õpilasesinduste öökoolis. Maarika Allas Töötukassast, Priit Rajalo Eesti Rahvusringhäälingust ja Triin England Tartu Linnaraamatukogust andsid noortele teadmisi töömaailmast, telemaailma telgitagustest ja ühiselt lõiguti tekstiili materjali Ukrainasse varjevõrkude punumiseks. Magama ei raatsitud kuidagi minna ning ühised seltskonnamängud käisid varaste hommikutundideni.